12 Uleiuri din Vechea Scriptura

12 Oils of Ancient Scripture v2

Uleiurile Esentiale au facut parte din viata de zi cu zi a evreilor, egiptenilor, si ale altor neamuri care au trait in vremurile biblice. In 36 din 39 de carti ale Vechiului Testament si in 10 din cele 27 de carti ale Noului Testament sunt mentionate uleiuri sau plante care produc uleiuri esentiale

 

Lemn de santal
Aloes sau Sandalwood (Santalum album)sandalwood_x200

ISTORIC: Folosit de secole în medicina ayurvedică pentru revitalizarea pielii, yoga şi meditaţie; menţionat în lucrarea lui Dioscorides, „De Materia Medica”(Despre mijloacele / materia de tămăduire) (A.D. 78), primul ghid important din medicină, devine o lucrare de referinţă standard pentru tratamentele cu plante timp de mai bine de 1700 ani. Cercetări de dată recentă efectuate de cadre ale Universităţii Brigham Young atestă capacitatea lemnului de santal de a inhiba numeroase tipuri de celule canceroase.

APLICATII MEDICALE: Antitumoral, antiviral, stimulant al imunităţii.

UTILIZARE: Cancer, infecţii virale (Herpes simplex, Herpes zoster, herpes bucal, HPV), probleme dermatologice (acnee, riduri, cicatrice).

PARFUM / EFECT: Parfumul lemnului de santal adânceşte somnul şi poate chiar ajuta la îndepărtarea programării negative instaurate la nivelul celulelor. Lemnul de santal este bogat în sescviterpene care stimulează glanda pineală şi regiunea limbică a creierului – centrul emoţiilor. Glanda pineală este răspunzătoare pentru secreţia de melatonină, un puternic agent antitumoral şi stimulant al imunităţii. Poate avea deopotrivă efect calmant şi stabilizator.

 

Cassia (Cinnamomum cassia)cassia_x200

ISTORIC: Bogată istorie biblică. Menţionată într-una din cele mai vechi arhive medicale cunoscute, papirusul Ebers (ce datează din secolul al XVI-lea î. Hr.), o listă din Egiptul antic de 877 reţete şi prescripţii.

APLICATII MEDICALE: Antiinflamator (inhibitor COX2), Antifungic, Antibacterian, Antiviral, Anticoagulant

UTILIZARE: Cataracte, Infecţii fungice (micoze, candida), Ateroscleroză.

REFERINTE BIBLICE:

Exod 30:23,24,25-” Ia din cele mai bune mirodenii, cinci sute de sicli de smirnă foarte curată, jumătate, adică două sute cincizeci de sicli, de scorţişoară mirositoare, două sute cincizeci de sicli de trestie mirositoare, cincisute de sicli de casia, după siclul sfântului locaş, şi un hin de untdelemn de măslin. Cu ele să faci un untdelemn pentru ungerea sfântă, o amestecătură mirositoare, făcută după meşteşugul făcătorului de mir; acesta va fi untdelemnul pentru ungerea sfântă.”

Psalmul 45:8-„Smirna, aloia şi casia îţi umplu de miros plăcut toate veşmintele; în casele tale împărăteşti de fildeş te înveselesc instrumentele cu coarde.”

Lemn de cedru
Cedarwood (Cedrus atlantica)cedarwood_x200

ISTORIC: De-a lungul antichităţii, lemnul de cedru s-a folosit la medicamente. Egiptenii îl foloseau  pentru îmbălsămarea morţilor. Cedrul se folosea atât ca medicament, cât şi ca tămâie, în Tibet.

APLICATII MEDICALE: Combate căderea părului (alopecia areata), Antibacterian, Stimulant limfatic.

UTILIZARE: Căderea părului, Artroscleroză, ADHD (deficit de atenţie cauzat de hiperactivitate), Probleme dermatologice (acnee, eczeme)

PARFUM / EFECT: Stimulează regiunea limbică a creierului (centrul emoţiilor), precum şi glanda pineală, care secretă melatonină. Terry Friedmann MD a descoperit, graţie unor teste clinice, că acest ulei poate combate ADD-ul şi ADHD-ul (afecţiuni legate de deficitul de atenţie) la copii. Este recunoscut pentru proprietăţile sale calmante, purificatoare.

REFERINTE BIBLICE:

Levitic 14-4 – „Preotul să poruncească să se ia, pentru cel ce trebuie curăţit, două păsări vii şi curate, lemn de cedru, cârmâz şi isop.”

Levitic 14:6—”Va lua apoi pasărea cea vie, lemnul de cedru, aţa cea roşie şi isopul şi le va muie pe acestea şi pasărea cea vie în sângele păsării junghiate la apă curgătoare; „

Leviticus 14:49—”Ca să cureţe casa, va lua deci două păsări vii, curate, lemn de cedru, aţă roşie răsucită şi isop”

Chiparos
Cypress (Cupressus sempervirens)cypress_x200

ISTORIC: Fenicienii şi cretanii foloseau lemnul de chiparos pentru a construi bărci şi arcuri, în timp ce egiptenii făceau sarcofage din acest lemn. Grecii foloseau lemnul de chiparos pentru a ciopli statuete pe care le dedicau zeităţilor la care se închinau. Cuvântul grecesc „sempervivens” din care provine denumirea botanică înseamnă „a trăi veşnic”. Copacul poartă acelaşi nume ca insula Cipru, unde era folosit ca jertfă. Conform legendei, crucea lui Iisus era făcută din lemn de chiparos. Adeseori, arborele de chiparos se plantează în cimitire.

APLICATII MEDICALE: Imbunătăţeşte circulaţia şi întăreşte vasele capilare; anti-infecţios, antispasmodic; elimină retenţia lichidelor în organism.

UTILIZARE: Diabet, probleme de circulaţie, cancer (M.D. Jean Valnet), calmant, stabilizator.

PARFUM / EFECT: Alungă sentimentul de pierdere şi creează senzaţia de securitate şi calm, linişte. De asemenea, ajută în vindecarea traumelor emoţionale, calmează, alungă starea de furie, face ca totul să pară mai uşor. Poate ajuta şi la calmarea tusei şi a durerilor minore din piept.

REFERINTE BIBLICE:

    Isaiah 44:14—”He heweth him down cedars, and taketh the cypress and the oak, which he strengtheneth for himself among the trees of the forest: he planteth an ash, and the rain doth nourish it.”

Tămâie
Frankincense (Olibanum — Boswellia carteri)frankincense_x200

ISTORIC: Cunoscut şi sub numele de „olibanum” sau „ulei din Liban”, numele de „tămâie” provine din cuvântul franţuzesc (Ev. M.) care însemna „tămâie adevărată”. Tămâia este considerată „uleiul sacru de ungere” în Orientul Mijlociu şi se foloseşte în cadrul unor ceremonii religioase de mii de ani. Era bine cunoscută în timpul lui Christos pentru puterile sale de vindecare şi de oncţiune (ungere) şi s-a numărat printre darurile primite la naştere de Christos. „Folosită pentru a trata orice rău de conceput pentru om”, tămâia era preţuită mai mult decât aurul în antichitate, şi numai cei cu dare de mână aveau din aceasta. Apare menţionată în una din cele mai vechi arhive medicale cunoscute, papirusul Ebers (ce datează din secolul al XVI-lea î. Hr.), o listă din Egipt de 877 reţete şi prescripţii medicale.

APLICATII MEDICALE: Antitumoral, imunostimulator, antidepresiv, relaxează muşchii.

UTILIZARE: Depresie, cancer, infecţii respiratorii, inflamaţii, stimularea imunităţii.

PARFUM / EFECT: Parfumul său sporeşte latura spirituală, insuflă starea de meditaţie, îmbunătăţeşte atitudinea şi ridică moralul. Tămâia conţine sescviterpene care stimulează sistemul limbic de la nivelul creierului (centrul memoriei şi al emoţiilor) şi hipotalamusul, glanda pineală şi glanda pituitară. Hipotalamusul este glanda principală a corpului uman, care produce numeroşi hormoni vitali pentru organism, printre care tiroida şi hormonul creşterii.

REFERINTE BIBLICE:

Există peste 52 de referinţe legate de tămâie (ţinând cont că termenul provine din greacă şi se referă la acelaşi ulei).

Exod 30:34 – „Domnul a zis lui Moise: Ia mirodenii, stacte, onice mirositoare, halvan, şi tămâie curată, în aceeaş măsură.”

Levitic 2:1 – „Când va aduce cineva Domnului un dar ca jertfă de mâncare, darul lui să fie din floarea făinii: să toarne untdelemn peste ea, şi să adauge şi tămâie.”

Levitic 2:2 – „S’o aducă preoţilor, fiilor lui Aaron; preotul să ia un pumn din această floare a făinii, stropită cu untdelemn, împreună cu toată tămâia, şi s’o ardă pe altar ca jertfă de aducere aminte. Acesta este un dar de mâncare de un miros plăcut Domnului.”

Galbanum (Ferula gummosa)galbanum_x200

ISTORIC: Menţionat în papirusurile egiptene şi în Vechiul Testament (Exod 30:34), galbanum-ul era preţuit pentru proprietăţile sale medicinale şi spirituale. Dioscorides, un istoric roman antic, notează că galbanum-ul se foloseşte pentru proprietăţile sale antispasmodice, diuretice şi capacitatea de a calma/atenua durerile.

APLICATII MEDICALE: Antiseptic, analgezic, uşor antispasmodic, anti-inflamator, stimulant al circulaţiei, anticonvulsiv.

UTILIZARE: Probleme digestive (diaree), tensiune nervoasă, reumatism, afecţiuni dermatologice (ţesut cicatricial, riduri).

PARFUM / EFECT: Parfumul său inspiră armonie şi echilibru, amplifică latura spirituală şi amplifică starea de meditaţie. Atunci când este combinat cu tămâie sau lemn de santal, frecvenţa sa creşte considerabil.

REFERINTE BIBLICE:

Exod 30:34 – „Domnul a zis lui Moise: ,,Ia mirodenii, stacte, onice mirositoare, halvan, şi tămâie curată, în aceeaş măsură.”

Isop
Hyssop (Hyssopus officinalis)hyssop_x200

ISTORIC: Deşi nu există certitudinea că Hyssopus officinalis este aceeaşi specie de plantă ca isopul la care se face referire în Biblie, nu există nici un dubiu că H. officinalis se foloseşte de aproape un mileniu pentru proprietăţile sale antiseptice. De asemenea, mai este întrebuinţat pentru decongestionarea sistemului respirator.

APLICATII MEDICALE: Mucolitic, decongestionant, anti-inflamator, reglează metabolismul lipidelor, antiviral, antibacterian, antiparazitic.

UTILIZARE: Infecţii respiratorii, congestii respiratorii, paraziţi (ajută la eliminarea viermilor), infecţii virale, probleme de circulaţie.

PARFUM / EFECT: Parfumul său stimulează creativitatea şi întreţine starea de meditaţie.

REFERINTE BIBLICE:

Exod 12:22 – „Să luaţi apoi un mănunchi de isop, să-l muiaţi în sângele din strachină, şi să ungeţi pragul de sus şi cei doi stâlpi ai uşii cu sângele din strachină. Nimeni din voi să nu iasă din casă până dimineaţa.”

Levitic 14:4 – „Preotul să poruncească să se ia, pentru cel ce trebuie curăţit, două păsări vii şi curate, lemn de cedru, cârmâz şi isop.”

Levitic 14:6 – „Să ia pasărea cea vie, lemnul de cedru, cârmâzul şi isopul, şi să le moaie, împreună cu pasărea cea vie, în sângele păsării junghiate în apa curgătoare.”

 

Smirnă
Myrrh (Commiphora myrrha)myrrh_x200

ISTORIC: Apare menţionat în una din cele mai vechi arhive medicale cunoscute, papirusul Ebers (ce datează din secolul al XVI-lea î. Hr.), o listă din Egipt de 877 reţete şi prescripţii medicale. Arabii foloseau smirna pentru numeroase probleme dermatologice, cum ar fi pielea ridată şi crăpată. Smirna apare listată în Medicina lui Hildegard, o compilaţie a lucrărilor germane de medicină semnate de reputatul botanist benedictin Hildegard de Bingen (1098-1179).

APLICATII MEDICALE: Puternic antioxidant, antitumoral, antiinflamator, antiviral, antiparazitic, analgezic/anestezic.

UTILIZARE: Diabet, cancer, hepatită, infecţii fungice (Candida, micoze, eczeme), infecţii gingivale/dentare, afecţiuni dermatologice (piele cu riduri, crăpată, cu cicatrici sau vergeturi).

PARFUM / EFECT: Parfumul smirnei lucrează foarte bine pe partea spirituală, activând conştiinţa spirituală şi având efect de optimizare. Conţine sescviterpene care stimulează sistemul limbic de la nivelul creierului (centrul memoriei şi al emoţiilor), precum şi hipotalamusul, glanda pineală şi glanda pituitară. Hipotalamusul este glanda principală a corpului uman, producând o mulţime de hormoni vitali, inclusiv tiroida şi hormonul creşterii.

REFERINTE BIBLICE:

Geneza 37:25 – „Apoi au şezut să mănânce. Ridicându-şi ochii, au văzut o ceată de Ismailiţi venind din Galaad; cămilele lor erau încărcate cu tămâie, cu leac alinător şi smirnă, pe cari le duceau în Egipt.”

Geneza 43:11 – „Israel, tatăl lor, le-a zis: ,,Fiindcă trebuie, faceţi aşa. Luaţi-vă în saci ceva din cele mai bune roade ale ţării, ca să duceţi un dar omului aceluia, şi anume: puţin leac alinător, şi puţină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri şi migdale.”

Exod 30:23 – „Ia din cele mai bune mirodenii, cinci sute de sicli de smirnă foarte curată, jumătate, adică două sute cincizeci de sicli, de scorţişoară mirositoare, două sute cincizeci de sicli de trestie mirositoare.”

 

Mirt
Myrtle (Myrtus communis)myrtle_x200

ISTORIC: Mirtul a fost cercetat de Dr. Daniel Pénoël pentru normalizarea dezechilibrelor hormonale ale tiroidei şi ovarelor, precum şi pentru echilibrarea hipotiroidei, dar şi pentru efectele calmante produse asupra sistemului respirator.

APLICATII MEDICALE: Antimutagenic, hepato-stimulant, stimulant al prostatei şi tiroidei, decongestionant al sinusurilor şi al plămânilor, antispasmodic.

UTILIZARE: Probleme ale tiroidei, infecţii ORL, infecţii pulmonare, infecţii ale sinusurilor, iritaţii ale pielii (acnee, înroşirea pielii, vânătăi, ten gras, psoriazis), spasme musculare.

PARFUM / EFECT: Parfumul mirtului are efect tonic şi euforic.

REFERINTE BIBLICE:

Nehemiah 8:15 – Atunci au trimes să răspândească vestea aceasta în toate cetăţile lor şi la Ierusalim: ,,Duceţi-vă la munte şi aduceţi ramuri de măslin, ramuri de măslin sălbatic, ramuri de mirt, ramuri de finic, şi ramuri de copaci stufoşi, ca să faceţi corturi, cum este scris.

Isaia 41:19 – „Voi sădi cedri, salcâmi, mirţi şi măslini în pustie; voi pune chiparoşi, ulmi, şi merişori turceşti la un loc în pustie.”

Isaia 55:13 – ” În locul spinului se va înălţa chiparosul, în locul mărăcinilor va creşte mirtul. Şi lucrul acesta va fi o slavă pentru Domnul, un semn vecinic, nepieritor.”

Onycha (Styrax benzoin)onycha

 

Trandafir de stâncă
Rose of Sharon sau Cistus (Labdanum — Cistus ladanifer)cistus_x200

ISTORIC: Cistus este cunoscut şi sub numele de „trandafir de stâncă” şi a fost studiat pentru efectele sale asupra regenerării celulare.

APLICATII MEDICALE: Antiviral, antibacterian, antihemoragic, anti-inflamator, ajută sistemul nervos simpatic, stimulează imunitatea.

UTILIZARE: Hemoragii, artrită.

PARFUM / EFECT: Are efect calmant asupra nervilor, inducând bună-dispoziţie.

No comments yet.

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!